Stap uit je boot

Woensdag 26 augustus 2020

HET VERHAAL OVER JEZUS EN PETRUS

De kinderen horen van de discipelen, die bang zijn zonder Jezus. Ze vergeten hoe machtig Jezus is en richten zich alleen op de storm. Petrus kan in geloof op het water lopen, maar als hij let op de golven om hem heen en Jezus vergeet, zinkt hij! Gelukkig helpt Jezus hem en zorgt Jezus ervoor dat de storm gaat liggen. De kinderen leren dat Jezus er altijd is, maar dat ze zelf naar Jezus moeten kijken. 

Programma

De kinderen kunnen tussen 09.30 en 09.45 gebracht worden op de locaties, ophalen is tussen 11.30 en 11.45.

Groep 7 & 8 gaan zwemmen

Kinderen van groep 7 en 8 gaan met meester Richard zwemmen in Calluna. Vanuit de zwemvereniging ZEW is er een programma georganiseerd. 

De kinderen hoeven niet eerst naar de Rehobothkerk, maar kunnen direct naar Calluna. Vanwege de coronamaatregelen moeten de kinderen van te voren al hun zwemkleding onder hun ‘gewone’ kleding aantrekken. Ze kunnen daar niet omkleden. Na het zwemmen mogen de kinderen zich wel afdrogen en omkleden. 

We verzamelen 9.30 voor de ingang bij Calluna, graag optijd! Om 11.30 zijn we weer klaar en kunnen de kinderen naar huis.

Meester Richard

Achtergrond bij het bijbelverhaal

Mattheüs 14 vers 22-34. (lees online)

De discipelen moeten zonder Jezus het meer overvaren. Het wordt een moeilijke tocht. Jezus heeft stille tijd nodig met Zijn Vader en blijft achter op een berg. Hij heeft tijd nodig om te bidden en Hij zou de discipelen later wel achterna gaan. De discipelen gaan alleen het water op met de boot. Ze komen erachter dat het niet zo makkelijk is om zonder Jezus te gaan. Als ze net op het midden van het meer zijn steekt er een storm op. Ze kunnen geen kant meer op. De discipelen weten zich zonder Jezus geen raad. Ze worden bang.

Pas aan het einde van de nacht, ergens tussen drie en zes uur ‘s ochtends, komt Jezus naar hen toe. De discipelen hebben misschien wel zo’n negen uur met de storm geworsteld. Dan is het wel goed voor te stellen hoe bang ze waren. Jezus kon niet zomaar naar hen toekomen, maar wonder boven wonder doet Hij dat wel. Hij komt over het water lopen. Door de storm heen zien de discipelen iets of iemand hun kant op komen. Ze zien Jezus door de storm niet goed en denken dat Hij een spook is. Dat betekent niet dat Jezus een spook is, maar dat zij in hun angst Jezus helemaal niet meer zien, zoals hij is. Ze verwachten hem ook niet.

Jezus is rustig door de storm heen. Hij ziet de angst van de discipelen en zegt: “Heb goede moed, ik ben het. Wees niet bevreesd.” Hiermee laat Hij zien dat Hij God is. Hij stelt de discipelen gerust. De discipelen zien opnieuw een wonder. Jezus loopt over het water naar hen toe. Wanneer Petrus dat beseft, vraagt hij of Jezus hem wil bevelen om naar Hem toe te lopen. Hij wil nog dichter bij Jezus zijn. In geloof stapt hij uit de boot het water op. Jezus hoeft alleen maar “Kom” te zeggen en Petrus gaat al. Zo lang hij naar Jezus kijkt, gaat het goed. Petrus loopt over het water.

Opeens kijkt Petrus naar de hoge golven. Hij let op de dingen die om hem heen gebeuren en hij verliest Jezus uit het oog. Als we dat doen komt er twijfel. Petrus wordt bang en de twijfel zorgt ervoor dat hij begint te zinken. Hij weet bij wie hij moet zijn. Hij roept Jezus om hulp. Jezus komt Petrus te hulp en grijpt hem bij zijn hand. Petrus pakt de hand van Jezus en richt zich weer op Hem. Meteen krijgt hij het vertrouwen terug en kan hij weer op het water lopen. Samen met Jezus loopt hij naar het schip. Als Jezus op het schip komt wordt de zee rustig. Wanneer Jezus weer bij de discipelen is, wordt het ook weer rustig in hun hart. De angst is verdwenen. Ze beseffen dat Jezus werkelijk De Zoon van God is. Als ze dat bedenken, kunnen ze niet anders dan Hem aanbidden.

Uitleg knutsel 'visspel' voor groep 1-4
Uitleg knutsel 'visspel' voor groep 1-4
Uitleg knutsel 'houten vis'
Uitleg knutsel 'houten vis'
Vissen voor groep 1-4
Vissen voor groep 1-4